Sannin kanssa harjoiteltiin eilen Tokossa odottamista (paikalla pysymistä) ja luoksetuloa. Toki tiedän, että Sanni ne suurinpiirtein hanskaa. Pulma onkin tuo suurinpiirtein, koska mitään toko-liikettä ei ole koskaan harjoiteltu tosissaan ja huolella, vain omiksi kotitarpeiksi.  

Nyt uutena asiana opeteltiin sheippaamisen idean mukaisesti vuorotellen odottamista (jolloin ohjaaja palaa palkkaamaan), vuoroin luoksetuloa sen jälkeen, kun on odottanut aikansa ja kutsutaan. Huomaan kyllä, että tämäkin varmistaaa odottamista.

Imuttaminen ei tämän hauvelin kanssa onnistu. Jos yritän pitää nakinpalaa peukalon ja etusormen välissä kupissa niin, että siitä pikkuisen kerrallaan imaisisi seuratessa, työntää kuononsa määrätietoisesti sormien väliin niin, etteivät nakista liukkaat sormet pitele sitä nakkia millään. Niinan ehdotus: ostaisin jotakin pitkää vähemmän liukasta makupalaa. Täytyypä kokeilla.

Kokeiltiin myös hyrrää, jossa koira kiertää takaperin ohjaajan ympäri. Tavoitteena takapään hallinta, joka on tärkeä esimerkiksi seuratessa. Tässäkin keinona imuttaminen, joten meiltä se juttu jäi ainakin toistaiseksi.

Taidan tarvita myös mielikuvitusta löytääkseni sopivat käskyt eri asioille. Olen opettanut Sannin tulemaan sivulle ohjaajan ympäri keirtämällä käskyllä "sivulle". Nyt pitäisi keksiä toinen käsky siihen, kun tulee suoraan sivulle kiertämättä (ja opettaa myös moinen.) JOS olisin aikanaan ajatellut, kiertosivulletulon käsky olisi tietysti kierrä ja suoraan sivulle sivu. Enpä nyt viitsi koiran päätä käskyjen vaihdolla sekoittaa. Mitähän keksisi tuohon suoraan sivulle tuloon? Tänne? Ei - eikös tarvitse osata sellainenkin, että jää eteen seisomaan/istumaan? Viereen? Ei, koska on oppinut sellaisen löysän vierellä kulkemisen käskyksi vierellä. No jos vaikka huutaisi että tuu. (Paitsi, että olen tainnut epäjohdonmukaisesti käyttää luoksetulossa sekä tänne että tule:)  Samoin olen tainnut opettaa Tuikulle ja Sannille vähän eri käskyjä.

Tämä nyt ei ole oikea ongelma, mutta jatkossa taidan harkita käskysanat tarkkaan.