Yhtäkkiä ja vähän yllättäen lähdin Tuikun kanssa  viime sunnuntaina paimeneen Kerimäelle. Edelliestä paimennuksesta olikin jo aikaa toista vuotta. Viime kesänhän lähinnä tolkutin Tuikulle, että pitää "olla nätisti ja vaan katsoa" meidän lemmikkilampaita. Ei siis kumma, että Tuikku oli ensin vähän ymmällään, mitä tässä saa ja pitää tehdä. Hämmennystään se peitteli papanoiden syöntiin.

Tuikkupaimen1.jpg

Vaan kyllä sieltä taitava paimenkoira sitten kuoriutui. Riitta-opettaja sanoi, että ei sitä tarvitse opettaa, se osaa jo. Eli osaa lukea lampaita, ajaa sik sakia niitä sopivalta etäisyydeltä.

tuikkupaimentaa3.jpg

Pontevasti se vaati myös jukuripässiä, Irpua, pysymään mukana laumassa.

Tuikkupaimentaa2.jpg

Kuvat Kirsi Immonen.

Tosiasiassa paljonkin olisi harjoiteltavaa, jos oikeasti ryhdyttäisiin paimenkokeita ajattelemaan. Toki Tuikullakin, mutta etenkin minulla. Aitauksessa paimentaminen oli meille uutta ja keppiä (paimensauvaa) en ole käyttänyt ikinä. (Aikamoista huitomista näyttää olevan kuvien mukaan. Kuljen keppi pystyssä kuin orkesterin johtaja.) Jonkinlainen aavistus minulla on nyt siitä, miten keppiä kuuluisi käyttää; lähinnä sillä pysäytetään koira ja komennetaan odottamaan.

Ihan liikutuin, kun huomasin, miten tottelevaisesti Tuikku yritti minun keppitanssiani ja ohjeitani tulkita ja noudattaa (eihän sille ollut niitä asioita koskaan opetettu).

Sellainenkin uusi kokemus meillä oli, että matkasimme yhteisellä kyydillä porokoira Jehkin ja emäntänsä kanssa. Siellä kaksi toisilleen vierasta koiraa istuivat sulassa sovussa farmariauton takatilassa.

On se Tuikku vaan upea koira!!!

Eikä tämä syysinnostus tähän jäänyt. Ilmoitin meidät Tuikun kanssa myös labradorinnoutajien (!) agikurssille. Yhtä kömpelö ja torvelo olen kuin Tuikun junnuaikana, jolloin kokeilimme viimeksi lajia - tai luultavasti kömpelömpi ja torvelompi. Tuikku on kuitenkin entinen itsensä.

Viimeiseksi vielä varsinainen aluevaltaus. Olen ilmoittanut meidät liikoja harkitsematta virallisiin rallytoko-kilpailuihin ALO-luokkaan syyskuun alussa. Tilanne on tällä hetkellä se, että Tuikku kyllä osaa ALOkas-luokan liikkeet, mutta odottaa palkkaa joka liikkeen jälkeen. Voi olla hieman tiukka aikataulu saada se toimimaan ilman palkkaa.

Ainakin yhtä suuria haasteita on muitakin: Miten saadaan Silva oppimaan kylttien ja radan luku. (Tavallisesti minulta vähintäänkin unohtuu joku kyltti käymättä. Usein teen myös väärän liikkeen....Tuikku ei nimittäin osaa itse lukea kylttejä - ainakaan vielä.)

Onhan toki mahdollista sekin, että Tuikku aloittaa juoksun, jolloin ei voida startata.

Näillä mennään!