Tuli pitkä päivitysväli. Tietokone oli nimittäin niin täynnä, ettei käsitellyt kuvia blogiin vietäviksi. Tyhjensin koko koneen valokuvineen, jospa nyt onnistuisi.

Olimme Tuikun ja Humun kanssa pitkälti toista viikkoa Itä-Suomessa, ensin Pohjois-Karjalassa ja lopuksi Savossa. Joensuussa majoituimme Sannin luona. Pientä haastetta tuotti, kun Sannille (kohta 14v) sattui juoksut. Himot ne on hiirelläkin ja Humu kävi  kuumana. Ei jäänyt epäselväksi tärppipäivät. Lisäksi talossa oli viisiviikkoinen vauva ja sekin kiinnosti Humua liian kanssa -- etenkin jos vauva oli minun sylissäni. Siinä hässäkässä ei oikein ennättänyt rauhassa tutustuttaa vauvaa ja Humua. Minä, joka en osaa tehdä monta asiaa yhtä aikaa, fokusoin itkuisen vauvan rauhoittamiseen. Mutta mitä teki Tuikku? Tuikku selvästi huomasi, että nyt on ihmisillä liikaa hässäkkää -- ja jättäytyi taustalle miltei huomaamattomaksi. Oikein piti itseä muistuttaa, ettei Tuikku jää kokonaan huomiotta. Aamulenkit tein kolmen koiran kanssa. Joukkoa johti Sanni fleksissä, Humu häntäkärpäsenä Sannin perässä riittävän lyhyen hihnan päässä ja Tuikku nätisti vierelläni pyytämättä, koko ajan minulta kysyen, onko tässä kohtaa sulle hyvä. 

Sanni on edelleen huumorintajinen ja iloinen oma itsensä vaikka selvästi jalka jo painaa. Sannilla on sellainen monen vanhuksen jokapäiväinen lääkearsenaali. Se ei siis ole niitä koiravanhuksia, joilla on rautainen terveys - kuten emme kaikki ihmisetkään ole, vaan biologinen vanheneminen on yksilöllistä. Uusin löytö on nisäkasvain, jonka eläinlääkäri arvioi syöväksi, ja jonka kasvua nyt seurataan. Leikkausta ei enää tehdä ja koko ajan Matti yrittää muutenkin kuulostella, kärsiikö koira.  Sen arvioiminen on tunnetusti vaikeaa, koska koira yrittää peittää kipunsa. Sanni kuitenkin rakastaa edelleen pitkiä, hitaita kävelylenkkejä eikä osoita minkäänlaista väsymystä tai haluttomuutta lenkkeilyyn. 

Sanni, Puurattaren Saraht:

DSC_0002.jpg

DSC_0043.JPG

DSC_0039.JPG

Kun vauva tuli taloon, ei Sanni ollut sitä aluksi huomaavinaan. Kun jäimme Sannin ja vauvan kanssa kolmisin  reagoi Sanni vauvan itkuun voimakkaasti. Nousi ylös, pyöri edestakaisin korvillaan minulle puhuen - etkö huomaa, etkö kuule. Rauhottui vasta, kun otin vauvan syliin. Sen sijaan Tuikkua Sanni ei juurikaan huomioinut - ja siinäkin saattoi olla yksi syy Tuikun selvään alakuloon. Tuikkuhan on kasvanut ensimmäiset viisi vuottaan yhdessä Sannin kanssa aivan erottamattomana. Nyt suhde on selvästi etäisempi.

Tuikku ja Sanni nyt: 

s ja t.jpg

 

DSC_0008.jpg

Tuli vähän haikea olo, kun siirtelin noita vanhoja kuvia koneelta. Tässä alla Tuikku ja Sanni nuorempina aikana, jolloin olivat kuin paita ja peppu.

DSC_0034.JPG

Tuikkukin on kuvassa jo nuori aikuinen joten tästä näkee hyvin Sannin erityisen vankan rakenteen ja pitkän mallin (jolla nappasi näyttelystä SA:n, varasertin).  Ei Tuikkukaan mikään hentorakenteinen eikä pieni narttu ole. Tässä Tuikku tuoreessa kuvassa tarkkailee, onko kaikilla kaikki hyvin: 

7362DD70-BD9F-4005-96C3-0C032424C119.jpeg

Kotimatkalla pysähdyimme Humun ja Tuikun kanssa viikonlopuksi Kerimäelle tutulle Pohjolan ahvenanmaanlammastilalle Tuijan järjestämään paimennustapahtumaan. Luumun ja Uljaan kuudesta pennusta viisi saapui paikalle ja sekös oli mukavaa!  Kaikki isoiksi venähtäneet pennut kävivät useampaan kertaan tutustumassa lampaisiin. 

Haiku eli Soutajan Pedri Perämies: 

DSC_0146.JPG

DSC_0415.JPG

DSC_0376.JPG

Halla eli Soutajan Oppo Onkijatyttö:

DSC_0200.JPG

DSC_0172.JPG

Vilkku eli Soutajan Konoi Kokkavahti:

DSC_0427.JPG

 

DSC_0446.JPG

Taika eli Soutajan Maura Meloja:

DSC_0072.JPG

DSC_0301.JPG

DSC_0087.JPG

Kostja eli Soutajan Kostja Kalamies:

DSC_0162.JPG

DSC_0259.JPG

Kuvat ovat harmillisen epätarkkoja ja etäältä otettuja. Täytyy vielä vakoilla Tuijankin ottamat kuvat ja julkaista myöhemmin jokunen lisää.

Mukana tapahtumassa oli myös pentujen "enokoira" eli Luumu-emän veli Pyry:

DSC_0063.JPG

Ja kirsikkana kakun päällä paikalla oli myös "mummu" eli Luumun emä, kaunis, taitava Sumu:

DSC_0221.JPG

DSC_0216.JPG

Mukana olivat tietysti myös pentujen isä Uljas ja setämies Urmas. Tässä Uljaan taidonnäytettä lampaiden kuljettamisesta:

DSC_0346.JPG

DSC_0350.JPG

Kun niitä vanhoja kuvia tuli siirreltyä, muistelen vielä, mistä kaikki alkoi. Alkoi  lammastila Kuttukuusta, johon menin nuoren Tuikun kanssa mistään mitään tietämättä, tuskin itsekään lampaita läheltä nähneenä. Ja tulin sieltä pois Sinikka Kumpusalmen kommentin kanssa "sulla on helvetin hyvä paimenkoira". Sinikka olisi halunnut meidät koulutukseen, mutta matka tuntui kovin pitkältä ja elämäni muutenkin monimutkaiselta joten se jäi. Kuttukuussa kuitenkin silloin tällöin käytiin. Sieltä juontaa oivallus, että paimensukuista lapinkoiraa on alunperin suojeltu juuri työkoirien jälkeläisinä. Eikö siis kasvattajankin olisi syytä mahdollisuuksien mukaan nostaa esiin paimennustaipumusta? Näistä Luumun ja Uljaan pennuista ohjaajaope Riitta totesi, että on hauska pentue, jonka paimennustaipumusta ei tarvitse epäillä. 

Samaan aikaan, kun Luumun ja Uljaan pennut touhusivat Kerimäellä, kävi Sumun ja Brihan pentu Kapu (Höytiäisen Huuma) paimennustaipumustestissä Lohjalla läpäisten testin arviolla erinomainen. Kiitos Kapulle ja kotiväelleen testiin osallistumisesta! Aiemmin testin ovat soutajista suorittaneet Luumu,Pyry, Eetu, Muisto ja Nuga. Toivottavasti myös veneilijäpentue suuntaa taipumustestiin. Ja jospa vielä nähtäisiin soutajia myös poropaimennustestissä. 

Niin tai näin,  Kerimäellä oli kiva nähdä, että avoimia ja reippaita koiria ovat koko sortin sakki. Aika itsenäistä sakkia tosin, etenkin tytöt.  Tuijalle vielä kiitos tapahtuman järjestämisestä! (Joskaan tapahtumaa varatessaan Tuijalla ei tainnut vielä olla hajuakaan, millainen porukka siihen tulisi osallistumaan. Tapahtuma-ajat varataan usein jo edellisenä syksynä.) 

Kun niitä vanhoja kuvia on nyt tullut selattua, lopetetaan niihin aiheessa pysyen. Kuvissa Tuikku (Liekkas Biegga) aikanaan Kuttukuussa metsäpaimennuksissa. Parhaat kuvat ovat Mia Väisäsen ottamia (@ Mia). 

972025_495711663835938_1796389255_n[1].jpg

Naurava paimentyttö.

tuikku8.jpg

tuikku3.jpg

 

P1010767.JPG