Valkeata joulukuun alkua toivotamme Helsingistä!

IMG_20211209_081211.jpg

Nyt on Tuikun ulkoilukelit kohdallaan!  Tasan ei mene onnenlahjat sillä mäyräkoira Humulle -15 on ehdottomasti liikaa, ainakin ilman tossuja. Ei tarvita kamalasti koiranlukutaitoa asian tulkintaan, kun Humu heittäytyy heti alkumatkasta selälleen vedettäväksi kuin pulkka.  ilmeisesti tassuja palelee. Sitten palataan melko pikaisesti takaisin kotiin. Kesällä puntit tasoittuvat. Humua eivät helteet haittaa, mutta Tuikun lenkit pidetään silloin lyhyinä. 

Tuikun tyttö Sumukaan ei pakkasta pelkää ja hyvä niin, sillä Karjalan laulumailla talvea piisaa:

sumu.jpg

Soutajan Saanan Sumun kuva Tanja Kaajanen.

Sumulla on tuossa se sydämet murskaava ilmeensä ja semmoinenhan se Sumu on.

Sumun siskon Pikon tyttö Hilla nauttii myös lumitalvesta täysillä täällä etelässä.

Hilla.jpg

Soutajan Poutapäivän kuva Liisa Lahdenperä (tai  Maisa Juntunen).

Talvea fanittaa myös Sumun tyttö Ja Hillan serkkutyttö Muisto:

muisto.jpg

Soutajan Vuotsan Muiston kuva Tanja Kaajanen.

Testejäkin on tehty.

Liisa käytti Hillan luonnetestissä. Pisteitä ei paljon herunut (31). Tulos on niin pieni, että  testin saisi halutessaan uusia, onhan tuo testi aina vain sen hetkinen tilanne. Tuomari oli Liisalle sanonut, että uusintaan sitten isännän kanssa. Hillaa oli huolettanut Antin jääminen katsomoon. Lopulta Antti oli käsketty pois näkyviltä. Sama huomattin paimenessa Pukkilassa. Lampaita tärkeämpää olisi ollut saada oma lauma (Liisa ja Antti)  kokoon. Sellainen perheen paimentaja! Ei testitulos yllättänyt, sillä tuumaileva ja varovasti uusiin asioihin tutustuva tyttö Hilla on, pärjää silti hyvin  toisten koirien, ihmisten ja myös lasten kanssa. 

Sumu, Topi ja Briha on testattu uuden löytyneen virhegeenin IFT122-PRA varalta. Kyseessä on silmän rappeumatautia aiheuttava geeni, johon nyt on kehitetty testi. Kaikki kolme ovat testitulosten perusteella terveitä. Siten myös Sumun ja Brihan sekä Sumun ja Topin pennut ovat polveutumisen perusteella terveitä eivätkä kanna virhegeeniä. (Jos molemmat vanhemmat ovat terveitä, ovat pennutkin terveitä. Jos toinen olisi ollut kantaja ja toinen terve, olisivat pennut voineet olla kantajia, mutta eivät itse sairastuisi. Jos molemmat vanhemmat olisivat kantajia, on mahdollista että pentu ajan myötä sairastuu ja sokeutuu.) Ilmeisesti on olemassa vielä joku muukin PRA-sairaus, sillä kuulin että nyt on löytynyt ainakin yksi PRA-sairas suomenlapinkoira, joka on testattu terveeksi sekä mainitsemani IFT122-PRA:n  että aiemman löydetyn prcd- PRA:n suhteen terveeksi. 

Vielä yksi testitulos: Hillan sisko Saga (Soutajan Aurinkoinen) on pokannut diplomin susitestistä. Nyt Saga kuuluu osallistuvan valppaasti kaikkeen joululeivontaan vahtimalla uunissa paistuvia, tuoksuvia leivonnaisia ja ruokia - kuten viime vuonnakin joulun alla. 

Lumista talven jatkoa kaikille!