Iloinen kevätuutinen: Sumu on kantavana. Pentujen odotetaan syntyvän noin 16.4. eli vajaan viiden viikon päästä.  Pentueen isä on Briha, Nutukas Haltinhurtta. 

Nutukas Haltinhurtta, kuva Merja Korhonen

Briha.jpg

 

Soutajan Saanan Sumu, kuva Tuija Lauronen

Sumu%20pienennetty.jpg

Seuraavat Brihan kuvat on ottanut Brihan kotiväki.

briha3.jpg91532361_589705598286524_653696108516815briha2.jpgbriha4.jpg

Sumun kuvat Tuija Lauronen ja Tanja Kaajanen: 

sumu2%20tuija%20lauronen.jpgSumu%20tanjan.jpg

 

Tanja Kaajasen ja minun kimppaprojektin onnistumisessa on ollut monta jännittävää vaihetta. Brihaa ei ole pevisa-tutkittu ja siksipä prosessi on ollut tavanomaista monimutkaisempi. Ensiksi jännitettiin, innostuuko Brihan kotiväki astutusajatuksesta. Iloksemme siellä oltiin heti innolla mukana. Briha kävi eläinlääkärissä, jossa silmät todettiin terveiksi. Sen jälkeen haettiin Lappalaiskoirat ry:n jalostustoimikunnan suositusta yhdistelmälle. Se tarvittiin, jotta voitiin hakea Kennelliitolta poikkeuslupaa yhdistelmälle, joka ei täytä rodun pevisa-vaatimuksia. Suositus heltisi ripeästi, samoin kuin Kennelliiton poikkuslupakin. Vanhoja, käyttämättömiä uroksia halutaan käyttöön säilyttämään geenipohjan laajuutta. 

Briha on melkein 12-vuotias uros, jolla ei ole aiempia pentuja. Se on terve, hyväkuntoinen perhekoira, joka astui ihmettelemättä ja empimättä. Brihan lähisuvussa on kaihia, siksi oli poikkeusluvasta huolimatta tärkeää tutkia Brihan silmät. 

Sumu on 4,5 vuotias. Sillä on yhdet kesällä kaksi vuotta täyttävät pennut. Myös Sumu on ollut ikänsä terve ja kaikki pennut ovat terveitä, reippaita murkkuikäisiä. Sumu on terve pompen, prcd-PRA:n ja DM:n suhteen, joten vaikka Brihaa ei ole testattu, pennut voivat korkeintaan kantaa näitä sairauksia. Ne eivät sairastu itse. 

Seuraavaksi jännitetään, että tiineys ja synnytys menevät hyvin ja maailmaan putkahtaa uusia paimensukuisia lapinkoiria! 

Yhdistelmä Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä: 

https://jalostus.kennelliitto.fi/frmSukutaulu.aspx?RekNoE=FI56695/15&ReknoI=FIN29202/08