Ultra näytti tänään, että Hallan masussa on lapinkoiran alkuja. Erottui 3-4, mutta ultra on kokemustemme mukaan aika epävarma lukumäärän suhteen. Odotusta on siis ilmassa. Synnytys on arviolta 31.5. +/- 6 vrk. 

Yhdistelmän terveydestä sen verran, että molempien takaa löytyy lapinkoirille tyypillisiä terveysriskejä. Tiedossa olevia voi käydä katsomassa kaikille avoimesta Paimensukuisen Lapinkoiran seuran terveystietokannasta.  Yhdistelmä sai  syksyllä Lappalaiskoirat ry:n jalostustoimikunnan suosituksen ja tietysti toivomme, etteivät terveysriskit todennu eikä muitakaan sairauksia ilmene.  Luvatahan ei voi. Eläinlääkärintarkastuksessa pennut käyvät ennen luovutusta ja saavat samalla reissulla sirut niskaansa. 

Maltti on polveutumisen perusteella terve Pompen taudin, DM:n ja Prcd-PRAn osalta. Halla tiedetään polveutumisen perusteella terveeksi Pompen taudin ja Prcd-PRAn suhteen. DM:n osalta Halla  voi olla korkeintaan kantaja eli pennut eivät sairastu. (Hallan emä on terve ja isä kantaja.)  IMFT122-PRAta ei kummankaan osalta tiedetä.

Luonnetta Maltin kotiväki kuvailee näin:

Maltti on sosiaalinen, kiltti, hyvin luottavainen kaikkia ihmisiä kohtaan, mutta vieraille uroskoirille joskus hiukan äreä. Maltilla on metsästysviettiä ja tiettyä alkukantaisuutta, hän osaa luotaisesti mm. varoa ja varoittaa käärmeistä. Olemme harrastaneet koiravaljakkohiihtoa, hiukan metsästystä ja kalastusta yhdessä. Kovat äänet eivät pelota yhtään. Maltti on kaikkialla mukana ja kiinnostunut kaikesta. Jos koiraa voi sanoa uteliaaksi, Maltti on. Asumme omakotitalossa, jossa on aidattu iso piha. Kesällä vietämme aikaa maalla, jossa Maltti saa juosta vapaana pihalla, ja pihapiirässä hän pysyykin hyvin.  Yleensä ottaen Maltti on ollut terve ja aktiivinen koira koko ikänsä.

Hallan kotiväki kertoo sen luonteesta seuraavasti:

Halla on avoin, ystävällinen ja tulee yleensä tosi hyvin toimeen toisten koirien kanssa. On tottunut kulkemaan töissä  molempien ihmistensä mukana, toisen kanssa nuorten aikuisten sosiaalityössä, toisen kanssa  iäkkäitä asiakkaita ilahduttamassa. Pääsääntöisesti on pysynyt pihassa, välillä tylsistyttyään on mennyt etupihan puolelle makoilemaan, mutta ei ole tainnut koskaan karata mihinkään pitemmälle. Lenkillä haukkuu juoksijat, lapset ja potkulautailijat. Pyöräilijöitä on jo oppinut ohittamaan ihan nätisti näin 3 vuoden työskentelyn jälkeen. Pieniä lapsia on aina jostain syystä pelännyt, tai ainakin suhtautunut varauksella. Riistaviettiä löytyy. Haukkuu välillä ulkona jos jotain haukuttavaa on, sisällä ei yleensä koskaan. Säyseä ja lempeä, mutta selkeän oman tahdon omaava ja ilmaiseva. Todella tottelevainen. 

Pennuille toivotaan kivoja koteja, joissa saavat osallistua kodin elämään ja ihmisillä on aikaa koiralle. Kärsivällisyyttä ja kiinnostusta koiran opettamiseen tavoille tarvitaan.  Vasta syntymän jälkeen, kun määrä ja sukupuoli on tiedossa, voidaan tosissaan ruveta miettimään koteja. Jonkin verran kyselyjä on tullutkin.  Olen pentujen synnyttyä yhteydessä sähköpostia lähettäneisiin, ainakin heihin, jotka ovat kertoneet, millaiseen perheeseen pentu olisi heille tulossa.  

Nyt päällimmäisenä toiveena on, että  Hallan tiineys ja synnytys menee hyvin. Palaan asiaan pentujen synnyttyä.